Tänapäeva digitaalses maailmas võib sotsiaalmeedia kasutamine mõnikord muutuda koormavaks. Facebook, olles üks maailma suurimaid platvorme, pakub küll võimalust hoida ühendust sõprade ja perega, kuid selle pidev kasutamine võib tekitada ka privaatsusprobleeme, raisata väärtuslikku aega või lihtsalt tekitada tunde, et vajate digitaalset detoksit. Kui olete otsustanud oma konto kustutada, on oluline teada, et protsess ei ole keeruline, kuid nõuab tähelepanelikkust, et vältida andmete kaotsiminekut või pooleliolevaid seoseid teiste rakendustega. Käesolev juhend aitab teil navigeerida läbi Facebooki seadete, tagades, et lahkumine platvormilt toimub sujuvalt ja turvaliselt.
Mida peaksite enne konto kustutamist teadma?
Enne kui asute oma kontot jäädavalt kustutama, on kriitilise tähtsusega mõista vahet “deaktiveerimise” ja “kustutamise” vahel. Need kaks valikut on välimuselt sarnased, kuid nende tagajärjed on kardinaalselt erinevad.
Konto deaktiveerimine on ajutine meede. Kui deaktiveerite oma konto, peidab Facebook teie profiili teiste eest, kuid teie andmed, fotod ja postitused säilivad serveris. Saate konto igal ajal uuesti aktiveerida, lihtsalt uuesti sisse logides. See on kasulik neile, kes soovivad sotsiaalmeediast vaid lühikest pausi teha.
Konto kustutamine on aga lõplik ja pöördumatu protsess. Pärast kustutamisprotsessi lõpuleviimist ei ole võimalik teie kontot, pilte ega postitusi taastada. Kõik teie loodud sisu kaob jäädavalt, välja arvatud juhul, kui olete varasemalt teinud andmetest varukoopia. Seetõttu on äärmiselt oluline enne kustutamisnupu vajutamist läbi viia ettevalmistavad sammud.
Andmete varundamine: ärge kaotage oma mälestusi
Aastate jooksul koguneb Facebooki kontole tohutul hulgal väärtuslikku materjali – fotosid, videoid, vestlusi ja mälestusi. Kui kustutate konto ilma varukoopiat tegemata, kaovad need igaveseks. Facebook pakub mugavat tööriista kogu oma andmepaki allalaadimiseks.
- Logige sisse oma Facebooki kontole.
- Avage menüü, klõpsates paremas ülanurgas oma profiilipildil.
- Valige “Seaded ja privaatsus” ning seejärel “Seaded”.
- Vasakpoolses menüüs valige “Teie Facebooki teave”.
- Klõpsake valikul “Laadi oma teave alla”.
- Valige kuupäevavahemik, vorming (HTML või JSON) ja meediumikvaliteet.
- Klõpsake “Taotle allalaadimist”. Facebook koostab teile faili ja saadab teavituse, kui see on valmis.
See fail võib sisaldada gigabaitide viisi andmeid, seega varuge aega ja stabiilset internetiühendust. See on teie viimane võimalus säilitada kontroll oma digitaalse pärandi üle.
Kolmandate osapoolte rakenduste kontrollimine
Paljud meist kasutavad Facebooki kontot sisselogimiseks erinevatesse rakendustesse ja veebisaitidele, näiteks Spotify, Tinder, erinevad mängud või uudisteportaalid. Kui kustutate oma Facebooki konto, kaotate automaatselt ligipääsu kõigile neile kontodele, mis on seotud teie Facebooki sisselogimisega. See võib põhjustada suuri probleeme, eriti kui teil pole nendes teenustes eraldi parooli määratud.
Enne kustutamist veenduge, et:
- Olete muutnud kõikide seotud teenuste sisselogimismeetodid e-posti ja parooli põhiseks.
- Olete kontrollinud “Rakendused ja veebisaidid” seadeid oma Facebooki kontol.
- Olete vajadusel varundanud andmed nendes rakendustes, mis võivad teie konto kustutamisel samuti kustuda.
Samm-sammuline juhend: konto kustutamine arvutis
Kui olete oma andmed varundanud ja rakendused üle kontrollinud, võite asuda konto kustutamise juurde. Järgige neid täpseid juhiseid:
- Avage oma Facebooki profiil ja minge “Seaded ja privaatsus” -> “Seaded”.
- Vasakul menüüs valige “Meta kontokeskus” (Accounts Center). See on uus ja keskne koht, kus Meta haldab kõiki seotud kontosid.
- Valige “Isikuandmed”.
- Klõpsake “Konto omandiõigus ja kontroll”.
- Valige “Deaktiveerimine või kustutamine”.
- Valige konto, mida soovite kustutada.
- Valige “Kustuta konto” (veenduge, et olete valinud just kustutamise, mitte deaktiveerimise).
- Järgige ekraanile ilmuvaid juhiseid ja kinnitage oma otsus parooliga.
Pärast kinnitamist algab 30-päevane periood, mille jooksul on võimalik kustutamisprotsess veel peatada. See on Facebooki turvameede juhuks, kui olete oma otsuse ümber mõelnud või keegi teine on teie kontole ligi pääsenud.
Konto kustutamine mobiilseadmes
Protsess Androidi või iOS-i rakenduses on sarnane arvutis tehtavale, kuid menüüd võivad veidi erineda. Avage Facebooki rakendus, minge menüüsse (kolm horisontaalset joont), kerige alla kuni “Seaded ja privaatsus” ning valige “Seaded”. Sealt edasi suunatakse teid samasse “Meta kontokeskusesse”, mida kirjeldati eelmises peatükis. Järgige samu juhiseid “Konto omandiõigus ja kontroll” all.
Oluline on meeles pidada, et lihtsalt rakenduse kustutamine telefonist ei kustuta teie kontot. Teie andmed jäävad endiselt Facebooki serveritesse. Konto peab olema ametlikult kustutatud läbi seadete, vastasel juhul jääb teie profiil endiselt nähtavaks ja ligipääsetavaks.
KKK: Korduma kippuvad küsimused
Kui kaua läheb aega, enne kui konto on lõplikult kustutatud?
Pärast kustutamissoovi esitamist on teil 30 päeva aega oma otsuse muutmiseks. Selle aja jooksul ei ole konto teistele nähtav. Pärast 30 päeva möödumist algab andmete jäädav kustutamine, mis võib võtta kuni 90 päeva, enne kui kogu teave on serveritest eemaldatud.
Kas ma saan oma Messengeri konto säilitada?
Kui kustutate Facebooki konto, kustub reeglina ka teie Messengeri konto, kuna need on omavahel seotud. Kui soovite Messengeri edasi kasutada, peate võib-olla Messengeri eraldi seadistama või hoiduma Facebooki konto täielikust kustutamisest.
Kas minu postitused gruppides kaovad?
Jah, kõik teie isiklikud postitused ja kommentaarid kustutatakse. Siiski, kui olete kirjutanud grupi seinale, võivad mõned postitused jääda nähtavaks anonüümse kasutaja all või nende sisu võib jääda grupile kättesaadavaks, kui te pole neid enne kustutamist ise eemaldanud.
Mis juhtub minu jagatud fotodega?
Fotod, mida olete teistega jaganud (näiteks sõbra ajajoonele), kustutatakse teie profiililt, kuid võivad jääda nähtavaks nende albumites, kui nad on need salvestanud. Küll aga eemaldatakse neilt teie nimeviide.
Mida teha, kui olete oma otsuse ümber mõelnud?
Kui olete konto kustutamisprotsessi juba algatanud, kuid 30 päeva ei ole veel möödas, on teil lihtne viis “tagasipöördumiseks”. Logige lihtsalt uuesti oma Facebooki kontole sisse mis tahes seadmes. Süsteem tuvastab, et olete konto kustutamise tühistanud, ja peatab automaatselt kustutamisprotsessi. See tähendab, et teie andmed, sõprussuhted ja profiil säilivad täpselt sellisena, nagu need olid enne taotluse esitamist. See on ideaalne lahendus neile, kes on impulsiivselt konto sulgenud ja hiljem avastanud, et vajavad mõnd kontakti või olulist teavet, mis seal peidus oli.
Eduka digitaalse ülemineku tagamine
Facebookist lahkumine ei pea olema traumaatiline ega keeruline ettevõtmine. Võtmetähtsusega on süsteemne lähenemine: andmete varundamine, kolmandate osapoolte kontode kontrollimine ja teadlikkus kustutamisprotsessi kestusest. Kui olete need sammud teinud, saate oma digitaalse jalajälje eemaldada enesekindlalt, teades, et olete kõik olulise säilitanud ja end turvaliselt platvormilt eemaldanud. Võtke aega oma digitaalse heaolu korraldamiseks ning nautige uut vabadust, mida pakub suurem privaatsus ja vähem sotsiaalmeedia müra.
